Ο Τόπος μας

        Ν. Μυλότοπος

Οι κάτοικοι του χωριού είναι πρόσφυγες από τα Άδανα της Μικράς Ασίας. Τον Απρίλιο του 1924, ήρθαν και εγκαταστάθηκαν πρώτα στον Πειραιά, μετά στη Θεσσαλονίκη και τέλος στον Παλιό Μυλότοπο. Το 1926 μεταφέρθηκαν και εγκαταστάθηκαν πλέον στο Ν. Μυλότοπο. Αρχικά η ομιλούμενη γλώσσα ήταν τα Τουρκικά.  Στους κατοίκους της περιοχής διανεμήθηκαν χωράφια για καλλιέργεια και ζώα.

  Εκτός από τους πρόσφυγες στο χωριό κατοικούν Θρακιώτες από την Ανατολική Θράκη αλλά και κάτοικοι του ορεινού χωριού Κρώμνη το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Πάϊκου και απέχει γύρω στα έξη χιλιόμετρα από το Μυλότοπο. Οι κάτοικοι Κρώμνης κατέβηκαν και εγκαταστάθηκαν στο Ν.Μυλότοπο σε οικόπεδα που τους παραχωρήθηκαν από την Κοινότητα το 1968.

  Η ονομασία του χωριού προέρχεται από αλευρόμυλους που υπήρχαν επί Τουρκοκρατίας δίπλα στο ποτάμι, στη περιοχή Πλατανάκια.


        Π. Μυλότοπος

  Η κοινότητα Παλαιού Μυλότοπου βρίσκεται ανάμεσα από τα χωριά Νέος Μυλότοπος και Καρυώτισσα. Αναγνωρίστηκε σαν κοινότητα στις 16-6-1926.

  Ο Παλαιός Μυλότοπος είναι ένα πάρα πολύ παλιό χωριό που η ιστορία του φθάνει ως το 1250 μ.Χ. Μια από τις λαμπρότερες εκκλησίες της περιοχής κτίστηκε εδώ στον Παλαιό Μυλότοπο. Είναι αφιερωμένη στη θαυματουργό Αγία Παρασκευή, χτίστηκε γύρω στα 1740 και ήταν έδρα επισκοπής. Μια άλλη επίσης εκκλησία του χωριού, ο Άγιος Αθανάσιος, κτίστηκε το 1825 και είχε γηροκομείο.

   Σήμερα στο χωριό υπάρχει ένας δραστήριος πολιτιστικός Σύλλογος με τμήματα ζωγραφικής, ενόργανης γυμναστικής και μουσικής. Έχει ένα δυναμικό Αγροτικό Συν\σμό, μια ποδοσφαιρική ομάδα που παίζει στην Ά κατηγορία του ερασιτεχνικού πρωταθλήματος και ένα σύλλογο αιμοδοσίας που ονομάζεται Αγία Παρασκευή. Στο χωριό δεν υπάρχει τουριστική υποδομή.

Εναέρια λήψη του Νέου Μυλοτόπου και της γύρω περιοχής. Στην αρχή του βίντεο διακρίνεται πάνω δεξιά και το Δημοτικό Σχολείο.

Το χωριό Κρώμνη

Αεροφωτογραφίες των δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου Κύρρου

Π. Μυλότοπος

Ν. Μυλότοπος

  Π. Μυλότοπος

Αξός

Αραβησσός

Αχλαδοχώρι

Λάκκα

Πλαγιάρι

Επισκεφτείτε επίσης τον διαδικτυακό χώρο του Δήμου Κύρρου (www.dimoskyrroy.gr), όπου μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για την περιοχή, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, τα προϊόντα και τις παροχές του δήμου.

Αρχική

Κρώμνη